Näkökulmia energiatulevaisuudesta

Vaurastumisen ja väestönkasvun seurauksena maailman energiankulutus tulee jatkamaan kasvuaan. Fossiilisten polttoaineiden aiheuttamista ilmastopäästöistä pitää päästä pikimmiten eroon. Mistä saamme jatkossa energiaa hyvinvointimme ylläpitämiseksi?

Energiavarannot voidaan jakaa kahteen ryhmään: uusiutuviin ja uusiutumattomiin. Kuvassa 1 nämä esitetään suhteutettuna maailman energiantarpeeseen. Huomattakoon, että uusiutumattomien energialähteiden – maakaasu, öljy, uraani ja kivihiili – osalta kuva esittää kokonaisvarantoa, uusiutuvien osalta vuosittain uusiutuvaa varantoa.

Uusiutuvien energianlähteiden saatavuus toki vaihtelee, mutta merkittävimmät niistä – aurinko ja tuuli – ovat hyödynnettävissä melkeinpä maailman joka kolkassa ja niiden varannot yllin kyllin riittävät energiatarpeittemme tyydyttämiseksi.

EROI-vertailu antaa toisen näkökulman energialähteisiin. EROI tarkoittaa saadun energian ja sen hankkimiseen käytetyn energian välistä suhdetta. Esimerkiksi vesivoimalla EROI on suuruusluokaltaan 100:1, mikä tekee vesivoimasta erittäin edullisen energianlähteen. Myös öljyn ja kivihiilen EROI-luku on ollut historiassa hyvin korkea.

Mutta uusiutumattomien energianlähteiden ominaispiirre on niiden EROI-luvun pieneneminen. Helposti hyödynnettävien varantojen ehdyttyä joudutaan turvautumaan yhä vaikeampiin esiintymiin. Tämä koskee myös ydinvoimaa. Uraanin rikastaminen kuluttaa hyvin paljon energiaa. Uraanivarannot ovat toistaiseksi riittäneet, koska ydinvoimaa on rakennettu maailman mittakaavassa vähän.

Niinpä uusiutumattomat energialähteet vääjäämättä laskevat EROI-kuvaajassa kohti niitä odottavaa kuoppaa (kuva 2). Uusiutuvat energianlähteet sensijaan kulkevat päinvastaiseen suuntaan: muuttuvat kustannukset ovat hyvin pienet joten hankintahinnan jatkaessa laskuaan uusien hankkeiden EROI vuosi vuoden jälkeen kasvaa.

Aurinkosähkö on jo nyt halvin tapa tuottaa energiaa maailman väkirikkaimmilla alueilla. Suomessakin kiinteistöjen aurinkovoimalat alkavat saavuttaa taloudellisen kannattavuuden rajan ja tuulivoimaloita rakennetaan ilman yhteiskunnan tukia.

Valtaosa jo löydetyistä fossiilisista varannoista pitäisi jättää maan uumeniin. Pelkästään taloudellisesta näkökulmasta näin tuleekin tapahtumaan, koska puhtaat energianlähteet ovat kannattavampia. Mutta missä energia siellä politiikka. Maailman kymmenestä suurimmasta yrityksestä viiden toimiala on öljy ja kaasu. Niiden lobbausvoima asettaa teknistaloudellisia seikkoja merkittävämmän uhan puhtaan energian tulevaisuudelle.

Pääasialliset lähteet:

Murphy, D. & Hall, J. 2010. Year in review—EROI or energy return on (energy) invested. Annals of the New York Academy of Sciences, 11851(1), pp. 102-118.

Perez R. and Perez M., 2009. A fundamental look on energy reserves for the planet. The IEA SHC Solar Update, Volume 50

KH
Sitoutumaton Espoo

Tekniikan tohtori, työssä sähköisen talotekniikan asiantuntijatehtävissä. Mielipiteet ovat omiani, eivätkä edusta organisaatioita, joissa työskentelen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu